SimplYanie. Begining of an ending



SimplYanie
Facebook page · Instagram · About NIA · Entries



introduction

Hello there, I am NIA .
please pronounce it as En Ai Ae .
welcome to my blog. Where I share my experiences on my personal life and all sorts of stuff. Hope to see you around! :)


Instagram
Follow @Nazidyanie




footprint

Recent Posts
·
My Favourite Chocolate
· Muallaf part 1
· Result .
· hate YOU !
· Teluk Segadas Adventure camp :)
· empire lesson of LIFE
· MEMOIR bersama
· mula lahh assignment !
· apply sudah , tawaran ?
· the best school ever !


Muallaf part 2
November 13, 2012 | Posted by N.I.A | 0 comment/s
assalamualaikum w.b.t



hai semua ! okey , this is the kesinambungan dari entry Mualaf Part 1 . kalau anda tidak mengikuti entry tuu , sila click here ! selesai baca Muallaf part 1 ? okey good ! 

Muallaf part 2 ini mengisahkan tentang seorang Muallaf Cina . Dia berbangsa Cina . Dia mula berminat untuk mendekati Islam pada ketika umurnya 15 tahun . Dia bersekolah di sekolah yang sama dengan Muallaf yang terdahulu . 

Mungkin hidayah masih belum dia dapat . ketika umurnya 20++ something , dia baru memeluk Islam . Pada pengisian antara maghrib dan isyak lalu , dia ada menceritakan kisah hidup dia selepas dia memeluk Islam . sadis tahuu tak cerita yang dia kongsikan .

meh sini Yanie story back :)

Dia kata family dia tak pernah tahu yang dia dah pun memeluk Islam . Dia kini tinggal di ILDAS . Bila cuti , dia balik rumah dia . And berpura pura as a non-muslim guy . orang cina , bila diorang bersantap , diorang akan berkumpul ramai ramai untuk makan . pada ketika itu , memang lahh ada semua jenis makanan . babi and macam macam lagi . dan muallaf ni cakap 

"bila mak panggil saya makan , saya pura pura keluar rumah , pura pura pergi toilet"

kesian dia ! dia tak dapat rasa nikmat kekeluargaan langsung . dia pernah memperkenalkan Islam dekat adik adik dia . but somehow , nothing can change them except our precious Allah !

so korang , let's pray for him .

"Ya Allah , semoga hamba Mu ini tabah dalam mengaharungi liku liku kehidupannya sebagai seorang yang baru memeluk Islam . semoga dia berjaya dengan pertolongan hidayah Mu . semoga dia tidak diapa-apakan apabila kedua orang tuanya tahu yang dia telah pun memeluk Islam . Amiiin :)"

to be continued :) Muallaf part 3 and it's my last story of Muallaf  .