SimplYanie. Begining of an ending



SimplYanie
Facebook page · Instagram · About NIA · Entries



introduction

Hello there, I am NIA .
please pronounce it as En Ai Ae .
welcome to my blog. Where I share my experiences on my personal life and all sorts of stuff. Hope to see you around! :)


Instagram
Follow @Nazidyanie




footprint

Recent Posts
·
Taufiq Set Satu [genesis]
· I am replying
· Genesis Family Day 051013
· Genesis Gala Night
· usrah untuk [genesis]
· the ending of school life
· not about something , but about somebody
· GENESIS SPM 13
· Merenung kisah dahuluu .
· Sedarkah kita ? Berubah


BIOLOGY . Genesis
December 27, 2013 | Posted by N.I.A | 0 comment/s
Assalamualaikum w.b.t

NIA terfikir nak buat satu entry khas pasal biology. satu satu nya subjek yang buat NIA excited gila nak belajar . since form three . selain subjek addmath . kenapa?

sebab masa akhir tahun form three , ada pasca pmr then ada slot cikgu Faris . cikgu cerita all things about biology and masa tu NIA tersangatlah teruja sampaikan selalu sangat tanya cikgu pasal biology. tak sampai sebulan belajar biology awal tahun 2012 (tingkatan 4) , NIA dah kena pindah. pindah SBP. and yang paling paling paling NIA tak boleh lupa is,

"orang tuu sibuk laa nak pindah . takpe lahh . pergi lahh . tinggalkan kami semua . pergi lahh" cikgu Faris

my last day as Form 4 student of SMK Tengku Menteri, 
NIA busy sangat sign surat sijil benda apa tah lagi dekat pejabat . settlekan sijil kokurikulum . kena cari semua cikgu kelab persatuan all over the school sampai tak masuk kelas . ingat lagi, my last class is, BIOLOGY CLASS . NIA masuk lab masa tuu pun dah lewat setengah jam . rushing masuk juga kelas tu . then, that's it ! masuk je kelas, kena perli macam tuu dengan cikgu. how i miss the moment . how i miss cikgu Faris .

sedih sangat tinggal kelas cikgu Faris . tapi Allah Maha Perancang. Dia ganti Cikgu Faris dengan Teacher Yani yang tidak kurang hebatnya ! marker and also penggubal weh ! muda lagi . baru dua tiga tahun kahwin . 

Her name is Adyani . 
masa mula mula pendaftaran tingkatan 4 at Dewan Ibnu Khaldun, Intesaber, teacher Yani lahh dengan tidak sengaja baca information card NIA . and she said,

"Idyanie. nama teacher Adyani"

first meet . dan tak sangka pula jodoh dipertemukan lagi dalam kelas biology . amboii ayat kemain lagi hahahah

"Oh yes! newbie, please introduce yourselves" teacher cakap dekat semua new form4 student

"my name is Nazhanina Idyanie Binti Abd Aziz"

"again?"

"Nazhanina Idyanie Binti Abd Aziz . can call me Yanie"

"sama nama dengan teacher . macam mana teacher nak panggil . sebut nama sendiri rasa awkward"

hahahahahahahahahahahahahaaahahahahahahah, since that, teacher tak pernah panggil NIA dengan nama Yanie. teacher lagi senang dan selesa panggil nazhanina mungkin . 

after result SPM 2012 keluar awal March 2013,
ada lah kes yang senior senior buat sampai cikgu cikgu keep mengata-ing mereka . teacher pun ada sebut sebut dalam kelas . bagi pengajarn mungkin . teacher pernah perli macam ni,

"yelahhh . siapalah teacher . nanti korang kan dah pindah sekolah . kita kan dah tak ada connection"

ayat pasrah sedih teacher . and NIA terus sambung,

"eh mana boleh teacher ! kita kan nama sama . mesti ada connection punya!"

hahahahahahahahahahahahahahahahahahah satu lab gelak termasuk teacher Yani bila dengar NIA cakap macam tu .

how i miss teacher . walaupun pernah sekali tak score biology sepanjang form 4 form 5 , NIA tak pernah terdetik untuk benci biology sebab NIA yakin NIA boleh cuba lagi untuk score masa SPM nanti . NIA pernah menangis sebab biology . menangis sampai tersedu sedu wa cakap woiii ! sebab apa ? sebab biology paper 1 masa tu, dapat ciput je markahnya . nasib baik paper 2 and 3 cover all those things . bersyukur sangat.

ingat balik apa teacher Yani pernah cakap dalam kelas,

"Tahun ni teacher excited giler giler giler nak mengajar kamu. sebab teacher dah habis belajar"

"tahun lepas teacher tak all out sangat sebab tengah belajar tapi tahun ni inshaAllah teacher bagi yang the best untuk kamu"

"start next week, teacher akan push kamu semua! sampai penat! sampai kamu semua rasa eeeee biology lagi~ eeee menyampah nya apa lah minah ni bebel sesorang depan kelas aku ni"

"teacher harap sangat Allah nampak usaha yang kita buat ni"

"teacher dah buat sehabis baik dengan korang"

"teacher tak pernah lupa doakan kamu semua"

usaha teacher . usaha genesis . doa teacher . doa genesis . before trial lagi genesis dah pun kena push biology dengan teacher Yani . kami ada 'fajar menyinsing' biology . after subuh terus pergi dewan ibnu sina . belajar biology . teacher Yani ni, pantang kelas tak ada cikgu, teacher mesti bagi handout . 

ingat lagi masa nak dekat SPM, teacher Yani berebut batch dengan cikgu cikgu subjek lain . hahahahahahahahahahahahahahahahahaha . kalau boleh , setiap masa nak buat kelas kelas kelas biology . masa prep petang , masa riadah , masa prep malam . sampai cikgu Azizah tak tahu nak kata apa dah . cikgu lain keep merungut pasal berebut batch genesis, nak buat kelas . at last , genesis ada jadual yang cikgu Azizah tetapkan . hanya untuk genesis and its fair !

"kamu jangan buat benda lain selain Sejarah . biology ke hape ke , semua tak boleh . cikgu sumpah nanti!"

hahaha sampai macam ni sekali . cikgu sejarah pernah kata yang cikgu dah copp batch NIA untuk sejarah setiap pagi sepanjang minggu . tapi sebenarnya Teacher Yani pun dah pernah kata nak buat kelas setiap pagi subuh tu . macam macam ! alhamdulillah , everything was going very well .



















andddd , this is our last effort before SPM biology paper . teacher bahagikan satu batch untuk buat nota 63 kosep , 29 experiment . dalam masa sehari , kami dapat siapkan . alhamudulillah . dan semua konsep / eksperimen ni teacher tampal dekat surau . so that kami dapat baca every day . teacher kata this is the first batch yang teacher all out sampai macam ni sekali. grateful to be one of Genesis .




video
click play to watch this video *sorry non-edited
kenapa tah ada bayang sebelah kanan video nih . nanti NIA find out sebabnya .

and this is our last class dengan teacher Yani . sobs :'( teacher kata teacher tak datang jenguk kami masa kami ambil exam nanti . sedih sangat .

tapi tapi tapi,,,,,,
teacher came on 27 November, the day we fight for biology paper ! 

"alhamdulillah i got the change"

teacher datang nak kemaskan barang barang teacher . sebab teacher dapat pindah . teacher bersyukur sangat dapat pindah . teacher memang nak sangat sangat pindah Melaka . rumah teacher dekat sana . ingat lagi teacher pernah kata dalam kelas,

"teacher tak minta apa apa pun, teacher minta A je . A minus pun jadilah . bagilah teacher satu kejayaan terakhir yang teacher dapat buat untuk sekolah ni"

"eeeee korang kena tolong teacher juga! kena lepas pointer *sumthing. tak ingat* kalau tak, pengetua tak bagi teacher pindah. please"

"teacher nak set satu semua doakan teacher dapat pindah Melaka. teacher minta sangat sangat"

"teacher rasa Allah baik sangat . i have a smooth way of life . very smooth . teacher nak straight As SPM dulu, Allah bagi , teacher nak pergi study oversea, Allah bagi , and teacher graduate pun dengan smooth gila . tapi baru sekarang Allah bagi dugaan, teacher tak dapat minta pindah lagi"

this picture taken betul betul after exam biology paper3

a day after exam , we texted teacher and teacher thanks us, set satu sebab doa kami semua Allah dah makbulkan. teacher kata teacher sayang kami . hahahahahah

that's all yang terlintas . 
if teacher Yani read this, i just want to say Thank you . very big thank you !

Genesis sayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanggggggggggggg Teacher Yani sangat sangat!

teacher, dah dapat anak nanti jangan lupa inform okeyy ? *yawning
nanti kenduri Genesis, teacher jangan lah lupa nak datang. 
harap sangat teacher datang Intesaber masa kami semua ambil result. harap sangat.
kenang kami dalam doamu.

"siapa yang kahwin antara batch, bagi tahu teacher ! teacher confirm datang !"





thank you .